Yleistä täistä

Mitä päätäit ovat?

Mitä päätäit ovat?

Päätäit ovat siivettömiä hyönteisiä. Ne ovat väriltään harmaita tai ruskeita, niillä on kuusi jalkaa ja niiden pituus täysikasvuisina on noin noin 2-4 mm (seesaminsiemenen kokoinen). Naarastäit munivat munia (kutsutaan saivareiksi), jotka ovat nuppineulan päätä pienempiä (alle 1 mm). Saivareet kiinnittyvät hiuksiin liimankaltaisella aineella alle 1 cm:n etäisyydestä päänahasta. Munat kuoriutuvat noin 7-10 päivän kuluttua. Nuoria täitä kutsutaan nymfeiksi ja ne kehittyvät noin 12 päivässä aikuisiksi täiksi, jotka pystyvät munimaan uusia munia.

Kun täi kuoriutuu, se jättää jälkeensä tyhjän munankuoren, joka jää kiinni hiuksiin. Munankuoret ja saivareet ovat valkoisia ja ne voidaan helposti sekoittaa hilseeseen. Hilseestä poiketen ne kuitenkin tarttuvat hiuksiin eikä niitä voi poistaa normaalilla shampoolla – tarvitaan erityistä täikampaa.

Mitä pitää tehdä, jos lapseni saavat päätäitä koulusta tai päiväkodista?

Mitä pitää tehdä, jos lapseni saavat päätäitä koulusta tai päiväkodista?

Älä huoli, Linicin on juuri sinua varten – tarvitsevatpa lapsesi hoitoa tai karkotetta. Seuraavien vaiheiden avulla saat selville, kumpaa tuotetta tarvitset.

  • Aloita tarkistamalla lapsesi hiukset kuivina täikamman avulla. Kiinnitä huomiota erityisesti päänahkaan, korviin ja niskaan.
  • Jos löydät täitä tai saivareita, sinun kannattaa välittömästi käyttää jotakin tuotteistamme lapsesi hiuksiin ja päänahkaan: Katso yhteenveto Linicin-hoitotuotteista klikkaamalla tästä. Tarkista myös omat ja muiden perheenjäsenten hiukset.
  • Noudata ohjeita huolellisesti ja muista käyttää tuotetta uudestaan 9-10 päivän kuluttua. Sinun on myös ilmoitettava asiasta kouluun tai päiväkotiin.
  • Jos et löydä lapsesi päästä täitä tai saivareita, käytä Linicin Preventiä lapsesi hiuksiin joka aamu ennen kouluun menoa. Yksi suihkaus vaikuttaa noin 7 tunnin ajan. Käytä sumutetta riittävästi, jotta kaikki hiukset peittyvät.

Kuinka tarkistan, onko lapsellani päätäitä?

Kuinka tarkistan, onko lapsellani päätäitä?

Tarkista lapsesi hiukset aina ennen hoidon aloittamista. Tämä onnistuu parhaiten täikamman avulla. Älä huolestu, jos löydät täitä, sillä Linicinin tuotteilla pääset niistä eroon tehokkaasti.

Tarkista päänahka noudattamalla seuraavia ohjeita ja kiinnitä erityisesti huomiota päänahkaan, korviin ja niskaan.

  1. Aseta pyyhe lapsen hartioille.
  2. Jos lapsesi hiukset ovat pitkät, käytä toista pyyhettä mahdollisten täiden pyydystämiseen.
  3. Kampaa hiukset järjestelmällisesti päänahasta alas hiusten latvoihin.
  4. Kampaa ohimolta latvoihin päin.
  5. Toista käsittely niskassa.

Jos löydät täitä tai saivareita, sinun kannattaa käyttää välittömästi jotakin hoitotuotteistamme lapsesi hiuksiin ja päänahkaan. Katso yhteenveto Linicin-hoitotuotteista klikkaamalla tästä. Noudata ohjeita huolellisesti ja muista käyttää tuotetta uudestaan 9-10 päivän kuluttua. Sinun on myös ilmoitettava asiasta kouluun tai päiväkotiin.

Jos et löydä lapsesi päästä täitä tai saivareita, käytä Linicin Preventiä lapsesi hiuksiin joka aamu ennen kouluun tai päiväkotiin menoa. Yksi suihkaus vaikuttaa noin 7 tunnin ajan. Käytä suihketta riittävästi, jotta koko hiukset peittyvät.

Onko lapseni hiukset leikattava, jos hänellä on päätäitä?

Onko lapseni hiukset leikattava, jos hänellä on päätäitä?

Ei, tämä on vanha harhakäsitys. Koska päätäit viihtyvät lämpimissä paikoissa, niitä löytyy yleensä läheltä päänahkaa, jolloin hiusten leikkaamisella ei ole merkitystä. Paras vaihtoehto on hoitaa lapsesi hiukset välittömästi Linicinillä.

Lue lisää Linicin-tuotteista.

Kuinka voin estää päätäiden uudelleen tartunnan?

Kuinka voin estää päätäiden uudelleen tartunnan?

Paras tapa estää uudelleentartunta on käyttää Linicin Preventiä, erityisesti tartunta-aikoina, kuten koulujen lukukauden alussa. Suosittelemme myös tarkistamaan ja kampaamaan lapsesi hiukset säännöllisesti. Näin huomaat täit ajoissa ja muut perheenjäsenet pystyvät välttämään tartunnan. Jos lapsellasi on täitä, käytä jotakin Linicinin hoitotuotetta ja tarkista välittömästi muiden perheenjäsenten hiukset.

Mistä saa apua ja neuvoja?

Mistä saa apua ja neuvoja?

Voit ottaa yhteyttä paikalliseen terveyskeskukseen, apteekkihenkilökuntaan tai lääkäriin. Voit saada apua myös lapsesi koulusta.

Elävätkö päätäit muualla kuin päässä?

Elävätkö päätäit muualla kuin päässä?

Päätäit elävät noin 24 tuntia (harvinaisissa tapauksissa 48 tuntia) ihmisen hiusten ulkopuolella eikä niiden uskota lisääntyvän näissä olosuhteissa.

Onko lasteni pysyttävä kotona, jos heillä on päätäitä?

Onko lasteni pysyttävä kotona, jos heillä on päätäitä?

Jos lapsellasi on täitä ja hänet on hoidettu Linicinin tuotteilla, hän voi palata normaalisti kouluun tai päiväkotiin.

Täytyykö koulu tai päiväkoti sulkea, jos lapsella on tartunta?

Täytyykö koulu tai päiväkoti sulkea, jos lapsella on tartunta?

Ei, koulu ja päiväkoti voivat jatkaa normaalia toimintaa. Kerro vanhemmille tartunnasta ja pyydä heitä tarkistamaan lastensa hiukset. Sinun kannattaa myös kertoa heille suositellusta hoidosta/ehkäisystä.

On suositeltavaa jakaa tiedotteita, joissa on vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sekä hyödyllistä tietoa hoitotuotteista.Myös lapsille pitäisi kertoa täistä ja siitä, kuinka ne siirtyvät lapsesta toiseen.

Kenelle vanhempien pitää ilmoittaa, jos lapsella on päätäitä?

Kenelle vanhempien pitää ilmoittaa, jos lapsella on päätäitä?

Jos lapsellasi on täitä, sinun on ilmoitettava siitä kouluun ja/tai päiväkotiin sekä lapsesi kavereiden vanhemmille.

Purevatko päätäit?

Purevatko päätäit?

Kyllä, päätäit ovat verta imeviä hyönteisiä. Ne tarvitsevat ihmisen verta elääkseen. Ne syövät puremalla ihoa ja imemällä verta päänahasta.
Päätäit syövät ihmisen verta noin viisi kertaa päivässä sekoittaen sitä sylkeensä. Pureminen ei satu eikä tartunta yleensä aiheuta mitään oireita. Jotkut ihmiset voivat kuitenkin saada puremasta allergisen reaktion, joka voi aiheuttaa voimakastakin kutinaa.

Miten lapseni on saanut päätäitä? Johtuuko se huonosta hygieniasta?

Miten lapseni on saanut päätäitä? Johtuuko se huonosta hygieniasta?

Päätäitä voi löytyä kaikentyyppisistä ja -pituisista hiuksista, lyhyistä, pitkistä, puhtaista tai likaisista. Täiden saaminen ei siis liity mitenkään hygienian puutteeseen. Vaikka kuka tahansa voi saada tartunnan, se on yleisintä 3-12-vuotiailla lapsilla. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että lapset ovat koulussa läheisessä kanssakäymisessä toistensa kanssa. Tytöt näyttäisivät saavan niitä poikia herkemmin.

Päätäit siirtyvät ihmisestä toiseen hiusten kautta. Ne voivat kuitenkin siirtyä myös tartunnan saaneen vaatteiden kuten hattujen, huivien ja takkien tai kampojen, pyyhkeiden, tyynyjen, peittojen ja pehmolelujen kautta.

Täit eivät osaa hypätä tai lentää  – ne ryömivät noin 6-30 cm minuutissa. Ne elävät vain lyhyen aikaa, enintään 24 tuntia (harvinaisissa tapauksissa 48 tuntia) päänahan ulkopuolella. Kaikki täit, jotka löytyvät jostakin muualta kuin päästä, ovat yleensä kuolemassa. Vastoin yleistä luuloa ne eivät elä lemmikeissä, kuten kissoissa ja koirissa.

Missä iässä päätäit ovat kaikkein yleisimpiä?

Missä iässä päätäit ovat kaikkein yleisimpiä?

Päätäit ovat kaikkein yleisimpiä 3-12-vuotiailla lapsilla, mutta niitä voi löytyä myös nuoremmilta lapsilta. Tämä johtuu siitä, että täit leviävät helposti kouluissa ja päiväkodeissa. Mutta muista, että myös vanhemmat lapset ja aikuiset voivat saada täitä.

Levittävätkö päätäit tauteja?

Levittävätkö päätäit tauteja?

Päätäit eivät levitä tauteja.

Mitä oireita päätäit aiheuttavat?

Mitä oireita päätäit aiheuttavat?

Päätäiden yleisin oire on kutiseva päänahka, mutta monet päätäitartunnat eivät aiheuta laisinkaan oireita. Muita mahdollisia oireita on tunne jonkin liikkumisesta hiuksissa, punaiset puremajäljet päänahassa, valkoiset saivareet päänahassa tai hiuksissa (tyhjät saivareet) ja ryömivä täi.