Täitä! Miten pitää siivota?

 

Ei hätää! Hoida ensin ihmiset, sitten asunto. Käsittele kaikkien perheenjäsenten hiukset Linicin 15 min liuoksella tai Linicin 10 min Shampoolla. Tee uusintakäsittely tartunnan saaneille 9-10 päivän kuluttua. Kun olet suorittanut täipesun, tee kodin siivous alla olevien helppojen ohjeiden mukaan. Siivousta ei ole tarpeen tehdä uusintakäsittelyn jälkeen, mutta liinavaatteet on hyvä vaihtaa. 

  

Täitartunta saadaan yleensä aina suorassa kontaktissa hiuksista toisiin. Kun täi joutuu ihmiskehon ulkopuolelle, sen tarttumiskyky takaisin ihmiseen huononee nopeasti. Täit ovat tartuntakykyisiä ihmisen ulkopuolella ainoastaan yhden, maksimissaan kahden vuorokauden ajan. Laajamittaiseen kodin suursiivoukseen ei siis ole aihetta eikä esimerkiksi lelujen, patjojen, huonekalujen tai verhojen oleteta toimivan tartunnanlähteinä.

Siivousohjeet täitartunnan toteamisen jälkeen

 

1. Pese liinavaatteet ja pyyhkeet. Normaali pyykinkäsittely riittää.

 

2. Vuodevaatteet eli tyynyt ja peitot voidaan halutessa pestä valmistajan ohjeiden mukaan. Toinen vaihtoehto, jos mahdollista, on niiden pitäminen pois käytöstä 1-2 vuorokauden ajan.

 

3. Hiusten kanssa suoraan kosketuksissa olleet esineet, esimerkiksi hiusharjat, kammat ja hiussoljet, upotetaan 60°C veteen 30 sekunniksi. Jos materiaali kestää kiehuvan veden, riittää upotus siihen kymmeneksi sekunniksi.

 

4. Päähineet pestään tai esimerkiksi villapipot pidetään poissa käytöstä 1-2 vuorokauden ajan. Vaihtoehtoisesti kahden tunnin käsittely joko kuivassa, kuumassa (n. 80°C) saunassa tai yön yli pakastimessa (n. -20°C) tuhoaa täit.

 

5. Vältä uudet täitartunnat käyttämällä Linicin Prevent -suihketta.

 

Avaa helposti tulostettavat pdf-ohjeet klikkaamalla tästä.

 

Lähteet: Terveyskirjasto. Tartuntatautiliitto. Kotilainen ym., Kansaterveyslehti 1/2007; 22-23: Päätäi, lasten harmillinen ja sinnikäs seuralainen.