Mitä täit ovat?

Päätäit (pediculus humanus var. capitis) ovat verta imeviä hyönteisiä, jotka viihtyvät lämpimässä ja pimeässä, ihmisen päänahalla, yleensä hiusrajassa, korvien takana ja niskassa. Täin munia eli saivareita saattaa olla joskus myös kulmakarvoissa ja silmäripsissä.

Täiden koko vaihtelee kahdesta neljään millimetriin ja ne muuttavat väriä syötyään. Täit ovat aluksi yleensä beigen tai mustan värisiä ja muuttuvat tumman punaisiksi syötyään enemmän verta.

Ihmisellä esiintyviä täitä Suomessa on päätäin lisäksi vaatetäi ja satiainen. Vaatetäitä tavataan harvoin muilla, kuin yhteiskunnasta syrjäytyneillä henkilöillä. Satiaiset taas leviävät yleensä sukupuolikontaktissa ja viihtyvät karheammissa karvoissa kuin hiuksissa. Päätäi on Suomessa esiintyvistä täistä yleisin. Näillä sivuilla viitataan aina päätäihin sanalla täi.

Katso kuva täistä hiuksissa >>

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) USA.gov

Täit ovat pieniä ja niitä voi olla vaikea erottaa hiusten seasta. Katso kuvat ja lue tarkemmat ohjeet tartunnan tunnistamiseen.

Lue lisää täältä

Täitartunnan havaittuasi hoida ensin ihmiset, sitten asunto. Pese liinavaatteet, pyyhkeet ja päähineet. Puhdista hiusharjat, kammat sekä hiussoljet ja -koristeet.

Lue siivousohjeet

Linicin Prevent Spray on suihke, joka tekee hiukset täille näkymättömiksi. Suojaa lapsesi tartunnalta, kun täitä on liikkeellä.

Lue lisää täältä

Olet poistumassa sivustolta Linicin.fi

Napsauttamalla Jatka siirryt pois sivustolta. Valitsemalla Peruuta jäät sivustolle.