Täin elämä

Täin elinkaaressa on kolme vaihetta: saivare, nymfi ja aikuinen.

Saivareet ovat täin munia, jotka naaras munii aivan hiuksen tyveen lähelle päänahkaa. Munat ovat liimankaltaisella aineella tiukasti kiinni hiuksessa eivätkä saivareet liiku hiuksissa, kuten hilse. Munat ovat ovaalinmuotoisia, hyvin pieniä ja niitä on vaikea havaita. Munankuoret saattavat jäädä hiuksiin, vaikka nymfi olisi kuoriutunut, muna on voinut olla tyhjä tai nymfi on voinut olla elinkelvoton.

Nymfit kuoriutuvat munista yleensä 8-10 päivän kuluttua. Nymfit muistuttavat aikuisia täitä, mutta ne ovat pienempikokoisia. Nymfit tarvitsevat ihmisen verta kasvaakseen aikuisiksi, joten ne ruokkivat itseään puremalla päänahkaa ja imemällä siitä verta. Nymfi kehittyy aikuiseksi 9-12 päivässä.

Aikuiset täit ovat muutaman millimetrin kokoisia, yleensä beigen tai mustan värisiä. Ne muuttuvat tummemmiksi syötyään. Aikuiset täit ruokkivat itseään verellä ja parittelevat luodakseen seuraavan täisukupolven. Täit elävät noin 30 päivää. Sinä aikana naaras munii 3-4 munaa päivässä, yhteensä suunnilleen sata munaa, ja kiinnittää ne jokaisen eri hiukseen.

Ilman ihmispäätä täi selviää vain 1-2 päivää. Uusi isäntä tai emäntä löytyy usein naulakon kautta viereiseen hattuun tai huiviin ryömimällä, leikin touhussa, pehmolelujen matkassa sekä kampaa tai pyyhettä lainaamalla.

Koska täit lisääntyvät nopeasti, kannattaa täit häätää heti tartunnan löytymisen jälkeen. Tartunta on syytä hoitaa myös täiden leviämisen estämiseksi sekä kutinan, epämukavan olon, raapimisen ja mahdollisen ihoinfektion välttämiseksi. Lue lisää tehokkaista Linicin Shampoo ja Linicin Solution -tuotteista.

Tiedätkö totuuden täistä vai uskotko urbaanilegendoihin?

Lue lisää Totta vai Tarua -sivulta >>

Mikä tuote sopii meille?

Linicin-tuoteperheestä löytyy sopiva tuote koko perheelle, pienille ja isommille, täiden torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn. Katso tuotevertailusta, mikä tuote on paras juuri teille.

Löydä sopiva tuote

Olet poistumassa sivustolta Linicin.fi

Napsauttamalla Jatka siirryt pois sivustolta. Valitsemalla Peruuta jäät sivustolle.